SEO Araçları

Seo tabiri popüler internet kültüründe iyice yer edinmiş ve birçok kişinin bildiği bir kelime haline gelmiştir. Seo, İngilizce olarak “Search Engine Optimization” anlamına gelmektedir. Bu kelimeyi türkçe lisana çevirirecek olursak “Arama Motoru Optimizasyonu” sonucuna ulaşırız.  Peki ya seo kadar sık duyduğumuz bu seo araçları nelerdir?

Seo araçları, websitenizi yapay zeka ile analiz eden sistemlere genel olarak verilen bir isimdir. Sizin göremediklerinizi görmek, size fikir vermek için kullanmanız gereken çok önemli bir kitlesel araçlar bütünüdür diyebiliriz. Seo araçları ile sitenizde olup bitenleri daha iyi analiz edebilirsiniz.Ücretli seo araçları ve ücretsiz seo araçları olarak ikiye ayrılırlar, bazıları Ücretsiz seo analizi yapma imkanı tanırken bazılarını ise deneme üyeliği ile sınırlı bir şekilde ücretsiz kullanabilirsiniz. Analizde çıkacak sorunları çözümleyerek rakiplerinizle yaptığınız yarışta bir adım daha önde olacaksınız.
Şimdi yaygın olarak kullanılan seo araçlarına bir göz atalım.

Site Hızı Ölçen Seo Araçları

Websitenizin yüklenme hızı ziyaretçiler açısından çok önemli bir niteliğe sahiptir. Ziyaretçi 15-20 saniye boyunca sitenizin yüklenmesini bekleyemez ve bu kullanıcı kaybetmenize yol açar.

Gtmetrix

Gtmetrix, webmasterler tarafından en fazla kullanılan ve sevilen bir seo aracı diyebiliriz. Bu seo aracı websitenizin hızını ölçme görevini yapmaktadır. Bunun yanısıra websitenizi yavaşlatan etkenleri bulup nasıl çözüme kavuşturacağınızı da anlatıyor. Yaptığı analizlerin yanına ufak ipuçları ve çözüm önerileri sunarak sorunlarınızı aşmanız için size destek oluyor.

Google PageSpeed Tools


Tıpkı Gtmetrix gibi Google PageSpeed Tools site hızı ölçme araçlarından birisidir. Bizzat Google desteği ile açılmış bir seo aracıdır.
Google PageSpeed ile Gtmetrix internette sıkça karşılaştırılan seo araçlarındandır. Bu seo araçlarının artılarını ve eksilerini birlikte inceleyelim.
Gtmetrix aracında websitenizin hızını istediğiniz bölgeden ölçebilirsiniz. Örneğin Avrupa, Asya veya Amerika kıtalarından herhangi bir bölgeyi seçerek websitenizin hızını test edebilirsiniz. Bu konum seçme özelliği maalesef Google PageSpeed aracında bulunmamaktadır.
Gtmetrix aracında website hızınızın detaylı analizleri yapılıyor fakat türkçe desteği bulunmuyor. Google Pagespeed aracında ise türkçe olarak birçok detaya ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak;
Website hızınız hakkında çok fazla detaylı analiz görmek istiyorsanız  Gtmetrix
Seoya direkt olarak etki eden çözümleri görmek istiyorsanız  Google PageSpeed Tools


Anahtar Kelime Analizi Yapan Seo Araçları

Anahtar kelime analizi, seo denilince akla ilk gelen unsurlardan birisidir. Bildiğimiz üzere Google aramalarımızda belirli bir kelimeyi aratıyoruz ve bunun sonucunda karşımıza çıkan ilk sayfalardan birisine tıklıyoruz. Bu tıklama sonucunda ziyaret ettiğimiz websitesinden bilgi ediniyoruz. İşte bu arattığımız kelime “Anahtar Kelime” olarak biliniyor. Peki ya kullanıcıların arama yaptığı bu anahtar kelimeleri nereden bulabiliriz. İşte bu soruya yanıt olarak anahtar kelime analizi yapan seo araçlarından en çok kullanılanları inceleyeceğiz.

Google Ads Keyword Planner

Google Ads Keyword Planner anahtar kelime analizi yapan seo araçları arasında en doğru sonucu veren araç olarak bilinmektedir. Türkçesi ise Google Anahtar Kelime Planlayıcı şeklindedir. Google altyapısı ile çalıştığından gerçeğe yakın değerleri görebilirsiniz. Anahtar kelimenin; aylık aranma sayısı, rekabet düzeyi, ortalama teklif değerlerini analiz edebilirsiniz.Bu kelime aracı tamamen ücretsizdir.

WordTracker

Bu seo aracı Google Ads Keyword Planner  ile aynı amaç üzerine çalışma yapmaktadır. Anahtar kelimelerinizi takip edebileceğiniz ve bu anahtar kelimeler ile ilgili detaylı analizlere ulaşabileceğiniz bir araçtır. Google Anahtar Kelime Planlayıcısı aracının aksine ücretli bir servistir. Fakat hizmeti test etmeniz açısından deneme üyeliği veriliyor.

UberSuggest

Ubersuggest ile birçok dilde ve birçok platformda kullanmak üzere anahtar kelimeler oluşturabilirsiniz. Burada anahtar kelime oluşturmaktan kastımız, yazdığınız anahtar kelime ile bağlantılı diğer anahtar kelimeleri size sunmasıdır.
Örneğin seçtiğiniz anahtar kelime “mobilya” olsun. Ubersuggest sizin için
  • Mobilya boyama
  • Mobilya boyası
  • Mobilya mağazaları
gibi anahtar kelime tahminleri sunacaktır. 

Link ve Rakip Analizi Yapan Seo Araçları

Arama motorlarında en tepeye ulaşmanın yolu sadece anahtar kelime seçmek ve içerik üretmek ile olmuyor. Sizin anahtar kelimenizi seçmiş olan rakiplerinizi de analiz edip onlar hakkında bilgi edinmelisiniz. Sizler için link ve rakip analizi yapabileceğiniz seo araçlarını derledik.

Ahrefs

Bu araç sizin yerinize belirlediğiniz anahtar kelimeyi kullanan rakiplerinizi tespit ediyor ve onların websitelerini analiz ediyor. Tabii ki Ahrefs sadece link analizi değil birçok seo aracını ve methodu içinde barındırıyor.

Baclink denetimleri, anahtar kelime araştırması, websitenizin arama motorlarındaki sıralaması, rekabet analizi gibi birçok seo aracını kullanıcılarına sunuyor. Ahrefs ücretli bir servistir. 99$ - 999$ arası paketleri mevcuttur.

Moz

Moz, link analizi yapan bir seo aracıdır. Bunun yanısıra çeşitli özellikleri barındıran araçları da mevcuttur. Moz’a eklediğiniz websiteleri otomatik olarak incelenir ve optimize ipuçları tarafınıza raporlanır. Örneğin dış bağlantılarda sorunlar varsa bunu size otomatik olarak raporlar. Moz ücretli bir servistir.

Semrush

Semrush, webmasterlar tarafından genellikle rakip analizi için kullanılır. Rakiplerinizin trafik,ziyaretçi endeksi, arama verileri gibi bilgileri size sunar. On-page özelliği ile toplanan verileri nasıl işlemeniz gerektiğini tarafınıza iletir. Ayrıca anahtar kelimenizi paylaşan websitelerini toplu olarak karşılaştırır. Bu websiteleri arasından nasıl sıyrılacağınızı size raporlar. Semrush’da diğer servisler gibi ücretlidir.


Ziyaretçilerinizi İnceleyen Seo Araçları

Google Analytics

Google Analytics ile websitenizi ziyaret eden kullanıcıların genel profili hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.Ayrıca gerçek zamanlı olarak websitenizdeki kullanıcıları görebilirsiniz. Bu servis Google tarafından sağlanmakta olup tamamen ücretsizdir.

Google Analytics ile websitenizi ziyaret eden kullanıcıların;
  • Sitenizde ne kadar süre kaldığını,
  • Hangi bölgeden ziyaret ettiğini,
  • Yaş, ilgi alanı gibi bilgileri,
  • Sitenizde hangi sayfalarda gezindiğini ve benzeri gibi...
Yukarıdaki gibi birçok özelliği size ücretsiz olarak sunabilen bir seo araçlarından bir tanesidir..

Yandex Metrica

Yandex Metrica, Google Analytics ile aynı işlevleri yapabilen ücretsiz bir kullanıcı takip sistemidir.
Karşılaştırma yapacak olursak birçok değeri ikiside sunmaktadır fakat Yandex Metricada gerçek zamanlı takip özelliği bulunmamaktadır.

Seo Araçları, en iyi ücretsiz seo araçları, semrush, ahrefs, google pagespeed tools, google ads keyword planner
Seo Araçları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder